sobota, 5 lutego 2011

ANTYOKSYDANTY CO WARTO O NICH WIEDZIEC ?

Antyoksydanty. Co warto o nich wiedzieć?
Autorem artykułu jest Dorota Trojan

Ostatnio coraz częściej słyszy się o konieczności stosowania coraz większej porcji antyoksydantów. Powodem jest niszczenie otoczenia i wobec tego coraz większa ilość wolnych rodników tlenowych niszczących nasze zdrowie.
Antyoksydanty są to związki chemiczne, neutralizujące wolne rodniki. Nasze ciało wytwarza własne  antyoksydanty-przeciwutleniacze jak np. glutation, estrogen, czy kwas moczowy. Wewnętrzna produkcja to jednak o wiele za mało. Konieczne są dodatkowo przeciwutleniacze zjadane z pożywieniem. Najważniejsze z nich to witamina C, witamina E, likopen, beta karoten, polifenole , selen, mangan. Wraz ze wzrostem skażenia otoczenia, wiekiem, czy też w czasie wzmożonego stresu ilość antyoksydantów przyjmowanych z posiłkami powinna wzrastać. Odpowiednia ilość przeciwutleniaczy zabezpiecza organizmowi konieczną ochronę, spowolnienie procesów starzenia . Zapewnienie wystarczającej porcji przeciwutleniaczy wymaga zjedzenia każdego dnia co najmniej dwóch porcji czystych ekologicznie świeżych warzyw a także jednego posiłku z czystych ekologicznie owoców. To naprawdę trudne działanie, w szczególności dla mieszkańców miasta.Dlaczego czystość ekologiczna zjadanych roślin jest tak bardzo ważna w przypadku antyoksydantów? Otóż problem rodników tlenowych dotyka także roślin. Uprawy nie ekologiczne, wykorzystujące sztuczne nawozy i sztuczne środki ochrony roślin kończą się tworzeniem dużej ilości rodników tlenowych, z którymi roślina musi sobie poradzić.Oczywiście wykorzystuje do tego celu  własne przeciwutleniacze. I tym sposobem zawartość przeciwutleniaczy w roślinie sukcesywnie maleje.
Dla każdego, kto nie zgadza się ze zbyt szybkim starzeniem, czy chorobami spowodowanymi agresją rodników tlenowych z pomocą przyjdą naturalne suplementy diety. Koniecznie trzeba upewnić się, że suplement diety został wyprodukowany z czystego ekologicznie materiału. Dowodem są odpowiednie certyfikaty. Najlepiej jeśli wybrany suplement diety może się pochwalić certyfikatem o nawie GAP (dobra praktyka rolnicza).
---
  http://kuchniapolskaihiszpanska.blogspot.com/

Artykuł pochodzi z serwisu <a href="http://artelis.pl/">www.Artelis.pl</a>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz